31_Sfeerbeeld-eye-move-vastgoed.jpg

Makelaar volop klantgericht?

Met enige regelmaat vragen klanten hoe zij presteren ten opzichte van collega makelaars. We hebben hiervoor een scan bedacht om de hele makelaardij te benchmarken tegen collega’s. In de presentatie van de scan bij de makelaar laten we de makelaar zichzelf op de kaart zetten. In een top 5 laten we de makelaar zichzelf herkennen. De benchmark doen we anoniem en het is altijd verrassend wat de makelaar van zichzelf vindt.

Tijdens de presentatie en het voorstellen van onze bevindingen kwam ik in discussie over pandgericht versus klantgericht. De makelaar zelf vond zichzelf heel erg klantgericht terwijl uit onze bevindingen kwam dat hij juist heel er pandgericht was. De meeste energie van de makelaar ging namelijk zitten in acquisitie van nieuwe panden. Naar mening van de makelaar laat een grote portefeuille zien dat je als makelaar goed bent. Door maar heel klantgericht te zijn werd het aanbod van panden inderdaad steeds groter.

Dan volgt natuurlijk de vraag “klant gericht wat is dat dan?”. De makelaar stelde alles in het werk om de verkoper maar blij te maken, alleen het verkopen van de woning, daar kwam hij niet aan toe. De makelaar sloofde zich uit in het maken van een prachtige presentatie, zorgde voor aandacht via eigen website, Funda en alle andere huizen verzamelsites. Bij een open Huis was daar een prachtig boekje aanwezig voor het noteren van de kijkers en zelfs een relatiegeschenk voor de kijkers ontbrak niet. Uiteindelijk is de verkoper (de klant) pas tevreden als de makelaar datgene doet wat hij moet doen, namelijk de woning verkopen.

Klantgericht is niet alleen maar focussen op de opdrachtgever in dit geval, maar juist om die klant van de opdrachtgever (namelijk de koper) te vinden en de transactie te laten slagen.  Klantgerichtheid vraagt bij elke persoon die je per mail, per telefoon of ander medium aanspreekt een andere benadering. Als je precies weet wie je spreekt of mailt – en dat kan met een goed relatiebeheersysteem – kun je ook het maximum uit het contact halen.

De makelaardij anno 2005 was een race om panden in de verkoop te krijgen. De race anno 2010 is het vinden van de koper die past bij de woning. De prestatie in klantgerichtheid van de makelaar, juist op het gebied van het vinden van de koper is maatgevend voor het succes.

Bij de makelaar in kwestie is het kwartje gevallen. De klant is dus niet alleen de verkoper, maar ook de koper van de woning. De makelaar ziet ook de cross-sell mogelijkheden naar een hypotheek of juist het in verkoop nemen van de woning van de nieuwe koper. De energie in het in verkoop nemen van de woning gaat nu voornamelijk naar het vinden van de koper en het gevolg: tevreden klanten (verkopers en kopers)

Arsibel: van visie naar succes

27_Arsibel_Vestigingen.jpg

Eén van de makelaardijen die haar kantoorautomatisering uiterst serieus heeft genomen en zo een prominente positie in haar markt wist te veroveren, is Arsibel Makelaardij o.z. uit Breda. Arsibel bestaat uit twee full service vestigingen.

Heldere visie, passende oplossing
Arsibel zag tijdig in dat de veranderende markt door internet kansen bracht om zich te kunnen onderscheiden van andere makelaardijen. De visie was duidelijk. De oplossing was echter nog niet in huis. Er werden een aantal bestaande oplossingen geëvalueerd, maar al gauw stelde men vast dat bij de meeste van deze oplossingen de makelaardij zich moest aanpassen aan de oplossing.

Ton Vermeulen, directeur/eigenaar van Arsibel, vertelt hierover: ‘We hebben diverse oplossingen de revue laten passeren maar we liepen er steeds tegenaan dat dit typische 'take-it-or-leave-it' oplossingen waren. Simpel gesteld, het "Arsibel" zat daar niet in. Precies om deze reden hebben we indertijd gekozen voor de oplossing 3GEM van CubicEyes. Vrij snel daarna bleek dat dit een juiste keuze was. Wij kijken nu dan ook met veel verwachting en vertrouwen uit naar de opvolger van 3GEM, de oplossing EYE-Move van CubicEyes.'

De concurrentie vóór
Vermeulen: ‘Ook derden reageren: collega makelaardijen die ons bellen en bijvoorbeeld vragen: "Een foto met een inzetje of een foto met een vierluikje... hoe doen jullie dat toch? Dat willen wij eigenlijk ook...". Dat is dan typisch zoiets waar wij in vóór liggen. En wat ook onze klant ziet! Er zijn natuurlijk duizenden woningen op internet en dan is het juist de kunst om je te kunnen onderscheiden.'

Meedenken
Dat een standaard software oplossing niet vastomlijnd behoeft te zijn, laten de specialisten van CubicEyes volgens Vermeulen met regelmaat zien: ‘Ik kom soms met een idee en dan bel ik CubicEyes. "Eigenlijk zou ik dit of dat willen... dat moet toch kunnen?" Dan komen ze met een oplossing. Nog nooit gehad dat ze geen oplossing hadden. Als ze met "Nee" kwamen, betrof het een "Nee, dat moet je niet doen" maar dat is adviés!'

Arsibel maakt gebruik van pakket EYE-move

 

Verjaardag van uw relatie

Attent zijn op de verjaardag van uw relatieAttent zijn op de verjaardag van uw relatie

Zet uw relatie op zijn/haar verjaardag in het zonnetje. Zorg dat u weet dat uw relatie jarig is, ben attent door hem/haar persoonlijk te feliciteren en stuur automatisch een digitale verjaardagskaart.
In het kantoorautomatiseringspakket voor makelaars EYE-move zit dit allemaal!

1) In het relatiebeheersysteem ziet u direct op de RelatieKaart dat de relatie jarig is, omdat de achtergrond die dag voorzien is van feestelijke balonnen.

2) Die dag wordt automatisch een digitale verjaardagkaart verstuurd in uw huisstijl die de jarige van harte feliciteert.

3) U heeft in de online agenda een extra tab [Verjaardag] waarin u de jarige van de komende drie dagen ziet.