36_SfeerbeeldEYE-shop1.gif

Webwinkels

NIPO-Onderzoek heeft uitgewezen dat in Nederland sinds 2002 het internet het belangrijkste kooporiëntatiemedium is geworden, zelfs belangrijker dan de traditionele papieren catalogus. Sindsdien is het belang van internet alleen maar gegroeid. Webwinkels worden in hoge mate voor kooporiëntatie gebruikt, waarbij de koop niet per se online hoeft plaats te vinden. Daarbij groeit volgens de branche-organisatie Thuiswinkel.org het online webwinkelen ook nog steeds fors, zij het dat de groei wat afvlakt. Een zeer belangrijke ontwikkeling is dat steeds meer fabrikanten het webwinkelen omarmen, en inzien dat hun klanten vooral online -ook in webwinkels- zich oriënteren op hun producten.

Een webwinkel is plaats op het internet waar producten gekocht kunnen worden. Anders dan in een winkel in de echte wereld is het niet mogelijk producten zelf vast te houden, op kleur of geur te beoordelen.

Een webwinkel geeft wel de mogelijkheid producten uit het beschikbare assortiment te verzamelen in een 'winkelwagen' en via een kassa te bestellen en af te rekenen.

Betalen
In Nederland is iDEAL de meest populaire online betalingsmethode. Betaling door middel van creditcard wordt veel gebruikt in buitenlandse webshops. In Nederland kan ook met regelmaat betaald worden met een Wallie-card of kleinere bedragen met een Premium sms-bericht. Andere systemen als PayPal en Moneybookers worden in Nederland amper gebruikt, met als kanttekening dat PayPal aan een serieuze opmars bezig is (2009).